Kategoriler

Yeni Doğan Tarama Testleri ve Alınabilecek önlemler

Yeni Doğan Tarama Testleri ve Alınabilecek önlemler

     Yeni doğan bir bebek, anne karnına düştüğü andan itibaren, doğumuna kadar geçen süre zarfında sürekli doktor kontrollerine ve bir takım testlere tâbi tutulur. Buna rağmen, doğum sonrası tespit edilememiş bir takım anormallikler ile karşılaşmak mümkündür.

Doğum öncesi kendini belli etmeyip doğum sonrası birkaç içinde ortaya çıkan bu hastalıklar genellikle beyine zarar veren ve zekâ geriliğine yol açan hastalıklardır.

Yeni Doğan Tarama testleri

En yaygın taranan hastalıklar fenilketonüri ve hipotiroidi’dir. Bu iki hastalık, beyin hücreleri zarar görmeden ilk haftalarda tespit edilirse yaratacağı kötü sonuçların önlenebilme şansı yüksektir. Doğumsal hipotiroidi de tiroid bezinin yeterli hormon yapamaması, fenilketonüri de ise artmış kan fenilalanin düzeyi söz konusu olup, ağız yoluyla verilen ilaçlar ve özel besinler ile beyin hasarlarının önlenmesi ve bebeğin yaşamını sürdürmesi sağlanabilmektedir

Testler Nasıl yapılıyor?

Doğumdan sonraki 3-6 gün arası özel merkezlerde ve laboratuvarlarda yapılan testler, topuktan alınan kan örneklerinin özel bir kâğıda emdirdikten sonra kurutulması ve ana merkeze gönderilmesi ile gerçekleşmektedir. Ekonomik ve teknolojik olanakları yüksek merkezlerde aynı kan örnekleriyle 35’in üzerinde hastalık taranabilmektedir.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA
YORUMLAR
  • İnşallah Allah izin verirse sağlıklı bir şekilde doğum gerçekleştikten sonra bu testlerinde yapıldığından emin olacağım. Eşimin sağlığı benim için çok önemliAhmet Mazlum