Hamilelikte Testler
HAMİLELİKTE TESTLER
Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde doğması için doktorumuz bizden hangi testleri istiyorsa yaptırmalı, ne zaman kontrole çağırıyorsa hiç gecikmeden gitmeliyiz. Hamilelikte yapılan testlerin amacı; genetik hastalıkları ve anormallikleri erken dönemde tespit etmek ve bunu anne ve baba ile paylaşarak hamileliğe son vermektir.
Amniyosentez; Bebeğinizin içinde gelişimini tamamladığı amniyon sıvısından ince bir iğne yardımı ile örnek alınması suretiyle gerçekleşir. Buradan alınan sıvı ile Down Sendromu başta olmak üzere başka anormal durumlarda varsa tespit eder.16-18. Haftalar arasında yapılmalıdır.35 yaş üzeri kadınlarda kesinlikle yapılmalıdır.
İkili test; İlk 3 ayda yapılan tarama testidir. Kromozomlarla ilgili bir anormalliğe sahip bebeklerin çok erken fark edilmesini sağlar. Bu test 2 aşamada yapılır. Birincisi bebeğin neşe kalınlığı ultrason ile ölçülür. Bir diğeri de anneden kan örneği alınarak hamilelik hormonu ve protein ölçümü yapılır.
Üçlü test; Bu testte de Down sendromu ve trizomi18 adı verilen genetik hastalığın bebekte olma yüzdesini kanda araştıran bir testtir.15-22. Haftalar arasında yapılır. Bu test tanı koymaz sadece tanı koyulacak testlerin yapılıp yapılmamasına karar vermek için uygulanır.
Dörtlü test; Diğer tarama testleri gibi buda bebekte bir anormallik olup olmadığını değil, o hatalığın bebekte bulunma riskini belirler. Anneden alınan kanın incelenmesi ile belirlenir.16-18.haftalar arasında yapılmalıdır.
Alfa feto protein; Anne karnındaki bebeğin karaciğerinden alınan proteindir.16-20. Haftalar arasında yapılır. Yaşa bakmadan hamilelere yapılmalıdır.
Kontraksiyon stres testi; Bu test ile kalp atım hızındaki azalma tespit edilir. Anne rahmindeki kasılmalar bebeğin kalp atışını yavaşlatır. Bu test erken doğum tehlikesi yaşayan kişilerde, çoğul gebeliklerde ve diğer bazı durumlarda kesinlikle yapılması zorunludur. Bu testin amacı bebeğin ölümünü önlemektir ve anne adayını korumaktır.
Non stres test; NST ile bebeğin hareketleri ile kalp atım hızındaki artış saptanır. 28. Haftadan küçük hamileliklerde nst yapışmaz.32-34.haftalar arasında yapışır. Diyabetli, erken doğum tehdidi oluşan, kalp hastaları ve hipertansiyonu olanlarda uygulanmalıdır.
Koriyon villus biopsisi; Bu testte bebeğin plasentasını oluşturan dokudan örnek alınır.9-12.haftalar arasında yapılır. En önemli risk işlem sonrası düşük olmasıdır.
Fetal iyilik hali değerlendirilmesi; Bebeğin anne karnında yaptığı hareketlerin ve değişik uyarılarak karşı verdiği cevabı değerlendirir ve bebeğin anne karnında güvende olup olmadığını anlamaya yarar.