En İyi Arkadaşım Televizyon
Günümüzde televizyonun ve bilgisayarın bizim hayatımızdaki yerine ve önemine bir bakalım. Bir yetişkin olarak günde kaç saat televizyon izlediğimizi ve ya günün kaç saatini bilgisayar karşısında geçirdiğimizi düşünelim. Televizyonu ve bilgisayarı gerektiğinden fazla hayatımızın içine almak bize yarardan çok zarar verebilir.
Bir yetişkin olarak kendi durumumuzu göz ardı etsek bile eğer bir çocuğumuz varsa ona örnek olmak için hayatımızda ki bazı alışkanlıkları daha sınırlandırılmış olarak yapmıyor muyuz? İşte televizyon izlemek, bilgisayar karşısında ve internette vakit geçirmekte diğer alışkanlıklarımız gibi, çocuğumuza örnek olacağımız için dikkatle yapılması gereken davranışlardır. Eğer bir elinizde kumanda, saatlerdir televizyon izlediğiniz hâlde; çocuğunuza ‘‘Git kitap oku’’ diyorsanız, bunun çocuk üzerinde hiçbir etkisi olmaz. Çünkü çocuğun örnek alarak hayatını şekillendiren annesi, babası ve ya diğer aile fertleri kitap okumayıp, saatlerce televizyon izlerken çocuğa gidip kitap okunması söylenmiştir. Eğer çocuğunuza bir alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız bunu önce siz yapıyor olmalısınız.
Alışkanlık kazandırmanın yanı sıra sürekli televizyon izleyenlerin yaratıcılıklarının gelişmediği ve konsantrelerinin azaldığı gözlemlenmiş bir gerçektir. Eğer çalışmayan bir anneyseniz ev işlerinin yoğunluğu sebebiyle çocuğunuzu televizyonun ve ya bilgisayarın başına oturtup ev işlerinin telâşesine düşmüşte olabilirsiniz. Geçici olarak böyle yapmak daha kolay ve zararsız gibi görünse de, ileride bu sebeple çocuğunuzun dil gelişimi yaşıtlarından çok daha gerilerde olabilir. Çocuk aile içinde konuşamadığı için, televizyonla ve ya bilgisayarla arkadaşlık kurduğu için konuşmaya ihtiyaç görmediğinden ilerleyen zamanlarda konuşma problemleri ortaya çıkabilir. Bu sefer de çocuk kendini anlatamadığı için; hırçın, içe kapanık veya asabî olabilir. Bu benim kendi çevremde ve öğrencilerimde gözlemlediğim bir durum. Şu anda yaptığımız bu yanlışların, ileride bizi ne kadar etkileyeceğini düşünmeliyiz ve bu günden başlayarak evde televizyon izleme veya bilgisayar karşısında vakit geçirme gibi davranışları gün içinde belli bir saatle sınırlandırmalı ve ailecek bu kurala uymalıyız. Arta kalan zamanlarda ise çocuğumuzla oyun oynayarak, onunla sohbet ederek, ona kitap okuyarak geçireceğimiz zaman hem çocuğumuzun gelişimi açısından hem de bizim aile huzurumuz açısından daha verimli olabilir. Böylece hem çocuklarımız hem de biz yetişkinler daha mutlu ve sağlıklı ilişkiler içinde olabiliriz.
Aile huzurunuz daim olsun.
Hoşçakalın..