Kategoriler

Fatoş Gümüş
Yönetici Asistanı

Çocuk ve Teknoloji

Çocuk ve Teknoloji

Teknolojinin hayatımızı neredeyse esir aldığı bir dönemdeyiz. Artık çoğu evde sohbetlerin yerini televizyon, cep telefonu, bilgisayarlar aldı. Malum büyükler böyle davranınca, çocuklarımızın da bizden pek bir farkı kalmıyor. Daha çok küçük yaşlarda cep telefonu, bilgisayar ve televizyonla tanışıyorlar. Çoğu zaman televizyon izlemek ya da bilgisayarda oyun oynamak, oyuncaklarla oynamaktan daha zevkli bile gelebiliyor onlara. Durum böyle olunca da, ailecek teknolojinin bize verdiği nimetlerle vakit geçiren bir aile oluyoruz.

Belki birçoğumuz bu durumun pek çok olumsuz etkisi olduğunu biliyoruz. Ama öylesine bir alışkanlık yaratıyor ki, bizim için yemek içmekten farkı kalmıyor. Doğal yaşamımızın bir parçası halini alıyor. En azından çocuklarımızı bu olumsuz etkilerle karşılaştırmamak için, bazı önlemler almamız gerekebilir. Tabi ki tüm aile fertlerinin uyması şartı ile. Çünkü çocuklarımız bizim yaptığımız her hareketi beyinlerine öyle çabuk kaydediyorlar ki, bazen bu duruma şaşırıp kalıyoruz. Dikkat edersek eğer, telefonu ellerine aldıkları andaki hareketleri bile tamamen bizleri taklitten ibaret. İşte bu yüzden iyi örnek olmak adına bile olsa, her şeyin bir sınırı olduğunu ve her şeyin fazlasının zarar olduğunu bilerek davranmalıyız. Çok zararsız gibi görünen televizyon izlemenin bile aslında pek çok olumsuz etkisi olduğunu gösteriyor yapılan araştırmalar. Çocukların, ancak yetişkin olduklarında bilmeleri gereken pek çok konu televizyon ve internet aracılığıyla çok erken yaşta hayatlarına girmiş oluyor. Bu da hem fiziksel hem de duygusal gelişimlerinde çok olumsuz etkiler yaratabiliyor.

Aslında bu durumu biraz olsun değiştirmek de yine bizim elimizde. Nasıl ki çocuklarımızın bu alışkanlıklara sahip olmasının sebebi biz isek, bunu önlemek de yine bizim elimizde. Televizyon, bilgisayar vs gibi şeyleri, hayatımızdan tamamen çıkarmak tabi ki mümkün değil ama en azından bir sınırlama getirerek, biraz olsun önlem alabiliriz. Onları yanlış yönlendirecek olan tv programlarından, bilgisayar oyunlarından uzak tutarak, kötü örnek olmalarına engel olabiliriz. Ya da basit bir uygulamayla, belli süreler içinde televizyon izlemelerine ve bilgisayar ile vakit geçirmelerine izin verebiliriz.

Bunlar gibi pek çok çözüm yolu geliştirebiliriz. Zaten yeterince olumsuzluğun var olduğu yaşantımızda, elimizden geldiğince çocuklarımıza zararı dokunacak olan bazı alışkanlıklarımızı en aza indirmeye gayret göstermeliyiz.

 

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA