Kategoriler

Çocuk Ruh Sağlığı

ÇOCUK RUHSALIĞI

Çocuğunuza sevginizi göstermenin yada ona yardımcı olacak en iyi yolu bulmanın güç olduğu anlar vardır.Çocuğunuz sizi korkutan veya canınızı sıkan davranışlar gösteriyor olabilir.Bu tür davranışların bir bölümü ,gelişme ve büyümenin normal süreci olabileceği gibi Bazen de ruh sağlığının iyi gitmediğinin bir göstergesi olabilir.

Ruh sağlığı ; yaşam olayları karşısında neler düşündüğümüzün ,neler hissettiğimizin ve nasıl davrandığımızın bir ifadesidir.hayat karşısında duruş biçimimizin tanımlanmasıdır.

Bir çocuğun fiziksel açıdan hastalandığını kolayca anlayabiliriz .Öksürür veya ateşi çıkar yada başım karnım ağrıyor şeklinde kolayca kendini anlata bilir.Ancak ruhsal problemleri anlamak o kadar kolay olmaz.Bu problemler gözle bu kadar net görülmese de bazı ip uçları verebilir.

Ruhsal problemlerin her beş çocukta bir görüldüğü tespit edilmiştir.öte yandan hayatın herhangi bir zamanında her çocukta gözlenebilir.Bu durumun çocuğun zihinsel kapasitesiyle ya da ailenin kültür seviyesiyle direk ilgisi yoktur.pek çok çevresel faktör çocuğun ruhsal sağlığını tehlikeye sokabilir.Örneğin; aile içi çatışma,çocuğun istismarı,boşanma çok sevilen bir ve ya çevreden ayrılma ,kronik hastalıklar.....gibi

Bazı çocukların psikolojik destek veya tedaviye ihtiyacı olabilir.Fakat pek çok aile başkalarının ne diyeceğinden yada başlarına neler gelebileceğini bilmediğinden yada kime ,nasıl danışacağını bilmediğinden yardım almaz yada aramaz. Oysa ki sağlığında beden ve ruh bir bütündür.

Çeşitli davranışlar bir çocuğun veya ergenin profesyonel yardım alması gerektiğinin bir sinyali olabilir.Şimdi bunlardan bahsedeceğiz;

1.Çocuğunuz geçerli bir neden olmadan çaresizlik duyma,üzülme gibi duygular yaşıyor ve bu duygulardan kurtulamıyorsa,yoğun öfke ve ağlama nöbetleri geçiriyorsa...

2.Bir ölümün ardından uzamış yoğun bir yas yaşıyorsa...

3.Bazı durumlar karşısında aşırı korku hali yaşıyorsa...

4.Okul durumunda kötüleşme yaşıyor veya okula gitmeye aşırı tepki gösteriyorsa...

5.Zevk aldığı şeylere karşı istek ve ilgisi azalmışsa..

6.Uyku ve yeme alışkanlığında dikkat çekici değişmeler oluyorsa..

7.yerinde oturama ,dikkatini toplayamam veya öğrenme sorunu varsa...

profesyonel yardım almakta gecikmemelisiniz.

Ruh Sağlığını Nasıl Korursunuz;

· Gelişim dönemlerini öğrenin;böylece çocuğunuzdan yapa bileceğinden fazlasını beklemez,yaşına has davranışlar karşısında nasıl tutum alacağınızı daha kolay belirlersiniz. (anlaşılmak)

· Çocuğunuza yaşadığı duyguları ifade etme fırsatı verin.Onun duygularına yaşadıklarına saygı göstermeye çaba gösterin,ona karşı dürüst ve yapıcı olun.Olumlu özelliklerini ön plana çıkarın,destekleyin..(kendini ifade edebilme-öz güven)

· Yeteneklerine destek olun,ondan beklentilerinizi onun ilgi yetenek ve kapasitesi doğrultusunda belirleyin.Başka çocuklarla kıyaslamayın.bağımsızlık çabalarını destekleyin.(kimlik duygusu-kabul görme)

· Çocuğunuzla birlikte olmak için özel zaman ayırın.Kaliteli zaman geçirmenin önemini unutmayın.

· Yapıcı,açık ve tutarlı disiplin uygulayın.Bütün çocuklar ve aileler farklıdır.Çocuğunuz için hangi yolun etkin olduğunu öğrenin.Onu tanıyın.

· Koşulsuz sevin.özür dilemeyi,işbirliğini,sabır,bağışlama ve başkalarıyla ilgilenmenin önemini ona örnek olarak öğretin.

· Sizin sağlığınızın onun sağlığını direk etkilediğini,sizi örnek alarak hayat hazırlandığını ve kişiliğini geliştirdiğini unutmayarak kendinizi dinlemek için kendinize zaman ayırmayı unutmayın.

· VE GEREKTİĞİNDE TÜM AİLENİNİZ İÇİN PSİKOLOJİK DESTEK ALMAYA ÇEKİNMEYİN.


NE ZAMAN PSİKOLOĞA GİDELİM ?

Toplumumuzda ki yağın kanı son yılara kadar anormal davrananlar kabaca deliler psk. gider yönündeydi.Mecburiyetlerden dolayı yardım alma durumunda kalınırsa da bu saklanır tedavi büyük gizlilik içinde yürütülürdü.Ancak son dönemde toplumun bilinç düzeyinin yükselmesiyle fikir eskimeye başladı.artık bizler biliyoruz ki bir insanın doktora gitme ihtimali ne kadar ise psikolojik yardım alam ihtimalide o kadardır.

PSİKOLOG NE YAPAR?

Psikoloji insan davranışlarını inceleyen sosyal bir bilimdir.Davranışla ifade edilen ise görebildiğimiz veya göremediğimiz tüm süreçlerdir.(zeka,ağlama,düşünme,hissetme,oturma)

Bu kavram kapsamına insan davranışının yaşam boyu gelişimi de girer.

Burumda çocuğunuzun davranış ve gelişimini ilgilendiren her sorun ve soruda psikologdan yardım alabilirsiniz.

*Çocuğunuzun gelişimini takip etmek,gelişim geriliklerini tespit etmek ve erken önlem alabilmek için.

*Gözlemlediğiniz ve başa çıkamadığınız bazı davranışlara çözüm yolları bulabilmek için.

*Hayat içinde olagelen bazı değişikliklerin çocuğunuz üzerinde ki muhtemel etkisini azaltmak için (okula başlama,aileye yeni kardeşin katılması,çocuğun veya aile yakınlarının hastaneye yatırılması ,aile bireylerinden birinin ruhsal hastalık geçirmesi,boşanma ,ölüm,deprem...)

*Uyum ve davranış sorunlarında

-enüresiz-enkopresiz

-okul fobisi

-Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

-Öğrenme bozukluğu

-uyku ve beslenme sorunları

-fobi

-İletişim bozukluklar

-Gelişim gerilikleri

-okul başarısızlığı

-kronik hastalık halleri

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA