Kategoriler

Siğil Türleri

Siğiller (verrucae) cildin en üst katmanında oluşan, virüslerin neden olduğu küçük kabarcıklardır. Kökenleri cildin dermiş tabakasına kadar gider. Soruna neden olan virüs türüne ve çıktıkları yere göre siğiller beşe ayrılır: Siğillerin tedavisi zordur. Siğillere karşı bağışıklık geliştirilmez ve bu yüzden kişi sürünme yoluyla sürekli kendi kendine siğili yeniden bulaştırabilir.
Bu yüzden siğillerin kaşınmaması, sıkılmaması, doktora gösterilmesi gerekir.

Siğil Türleri:
1) Düz siğiller özellikle çocuk ve gençlerde görülür. Bunlar yassı ile kabarık arasında şekillerde olabilir, ten rengidir ve en çok da gruplar halinde yüzde ve elin üstünde çıkar. Kaşıma sonucu sıra halinde yayılabilirler.
2) "Yaygın" siğiller her yaşta görülür. Sürekli olarak kişinin kendini yeniden enfekte etmesiyle çoğalırlar. Neredeyse her zaman, özellikle nemli ve soğuk olan ellerde çıkarlar. Düz siğillerden daha büyük, daha kabarık ve daha koyu renklidirler ve kısmen ipliksi dokular da gösteren, çok pütürlü yüzeyleri vardır.
3) Ayak tabanı siğilleri ayak tabanlarında çıkar. Tabanın üstüne binen vücut ağırlığından dolayı siğil dışarı doğru büyüyemez ve bir diken gibi cildin içine doğru büyüyerek, yürürken çok şiddetli acılara neden olur. Siğil dokusunda kanamalar olduğunda, siyahımsı noktalar oluşur. Ayak tabanı siğilleri özellikle lastik çizmeler, rugan ayakkabılar ve spor ayakkabıları gibi nemli bir ortam oluşmasını sağlayan yerlerde iyi büyür.
4) Etek siğilleri gruplar halinde ortaya çıkan, pembe renkli, yumuşak ve kabarık siğillerdir. Bunlar mukozada, ağız ve dudak bölgesinde, anüste ya da cinsel organlarda görülür. Genellikle cinsel ilişkiyle geçerler ve çocuklarda çıktıklarında, cinsel istismar işareti olabilirler.
5) Göbekli siğil (molluscum contagiosum) küçük salgınlara yol açabilir. Bu tür çok bulaşıcıdır ve özellikle yüzme havuzu, çeşitli kişiler tarafından kullanılan duşlar gibi ıslak ortamlarda kolayca bulaşır. Bulaşma, sürünme yoluyla gerçekleşir. Kuluçka dönemi birkaç hafta sürer. Daha sonra ciltte tek tek ya da gruplar halinde sarıyla uçuk pembe arası renkte, inci gibi, ortasında minik bir düğüm görülen kabarcıklar oluşur. Göbekli siğil özellikle yüzde, boyun, vücudun üst kısmı ve kolların üst kısmında görülür.

Hastalık Belirtileri:
> Ciltte küçük kabarcıklar
> Ayak tabanındakiler dışında genellikle ağrısızdır.

DOKTORA GİTMEK GEREKİR Mİ?
Siğiller görünümleriyle rahatsız ediyor ya da acı veriyorsa, doktora gitmek gerekir.

DOKTORUNUZUN YAPABİLECEKLERİ:
> Ayaktabanı siğilleri salisilik asit içeren yara bantları ya da çözeltilerle, birkaç hafta boyunca tedavi edilir. Ortadan kalkmazlarsa, doktorunuz ayakta tedavi ve lokal anesteziyle siğilleri ameliyatla alır.
> Düz siğiller neredeyse her zaman kendiliklerinden yok olur. Doktor A vitamini asidi içeren jel verebilir.
> Etek siğilleri lokal anesteziyle (anestezi bantı), küçük, keskin bir kaşıkla temizlenir ve dağlanır.

SİZİN YAPABİLECEKLERİNİZ:

> Düz siğiller zihinsel etkileme tedavisine (Telkin tedavisi) cevap verebilir. Zaten siğiller _ayak tabanı siğilleri dışında _tedavi olmadan da kendiliklerinden ortadan kalkmaya meyillidir. Ayak taba
nı siğilinde çocuğunuzun bütün gün lastik çizme, rugan ayakkabı ve spor ayakkabısı gibi nemi tutan (hava geçirmeyen) ayakkabılar giymemesine dikkat edin. Bu, naylon çorap ve külotlu çoraplar için de geçerlidir.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA