Perleş
Dudakların kenarı, kulak memesi, ayak ve el parmaklarının aralarında görülen, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen iltihaplara perleş adı verilir. İltihabın nedeni genellikle stafilokok ya da streptokok bakterileri veya mantarlardır. Tırnak yatağında perleş çıkarsa, tırnak yatağı iltihaplanmaları oluşabilir.
Bazen perleş mekanik sürtünme, örneğin sürekli emzik emme ya da dar gelen eldiven veya çoraplardan da kaynaklanabilir.
Ağzın tek bir ya da her iki köşesinde, kulak memesi ya da memelerinde, el ve ayak parmaklarının arasında küçük veya büyükçe, cerahatli, kırmızı, ıslak, çatlaklı, kabuk bağlayan, rhagad adı verilen bir dizi iltihaplanma görülür. Bu magadlar bir nörodermitin en küçük işaretleri de olabilir. Ağızlarının kenarını sürekli yalayarak ya da kaşıyarak, çocuklar iltihabın sürekli yinelemesine yol açar. Nadiren de olsa, bazı vakalarda ağız kenarında perleş bir demir eksikliği (anemi) göstergesi olabilir ve bu durum doktor tedavisi gerektirir.
Hastalık Belirtileri:
> Ağzın kenarlarında, kulak memesinde, ayak ya da el parmaklarının arasında kırmızı, ıslak, kabuk bağlayan bir dizi iltihaplanma
> Kaşıntı
DOKTORA GİTMEK GEREKİR Mİ?
Perleş sorunu kendi başınıza aldığınız önlemlerle iki hafta içinde daha iyiye gitmediyse, lütfen bir doktora başvurun.
DOKTORUNUZUN YAPABİLECEKLERİ:
> Ayak ve el parmaklarının arasındaki perleş durumunda bakteri ya da mantarlardan kaynaklanan süper enfeksiyonlar sık görülür. Doktor bir sürüntü alarak, hastalık nedenini belirleyecek ve buna göre uygun bir ilaç seçecektir.
SİZİN YAPABİLECEKLERİNİZ:
Cildin iltihaplı bölgelerine eczaneden alabileceğiniz, yüzde ikilik bir gümüş nitrat karışımını iki hafta boyunca sürün. Genellikle bu tedavi perleşin kaybolmasını sağlar. Bu tedaviye rağmen sorun 14 gün içinde iyiye gitmediyse, doktora başvurup, sorunun nedenini araştırmalısınız. Bazı durumlarda iltihabın kaynağı şeker hastalığı ya da bir alerji olabilir.