Mantar Hastalıkları
Cilt mantarları hayvandan insana ya da insandan insana (eşyalar yoluyla da) geçer. Özellikle ev hayvanlarıyla yakm temasta olan çocuklar tehlike altındadır. Örneğin spor salonlarında, yüzme havuzlarında ya da ortak kullanılan duşlardaki gibi nemli ve sıcak ortamlar dolaylı olarak mantar oluşumunu destekler. Mantarlar, özellikle yazın, çok terleyen bölgelere yerleşmeyi sever.
Ciltteki en ufak bir yara ya da cildin ter yoluyla yumuşaması yeterlidir.
Cilt mantarları ikiye ayrılır: Bunlar örneğin nistatin adlı antifungal (mantar öldürücüç.n.) ilaçla giderilebilen maya mantarları ve örneğin griseofulvin adlı antifungal ilacın iyi geldiği iplik mantarlarıdır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık rastlanan mantar türü kandida albikans bir maya mantarıdır; bu mantar ağız, bağırsak ve bebek bezi bölgesinde kandidiyaz sorununun nedenidir. İplik mantarları, sardıkları bölgeye göre çeşitli belirtiler gösterir.
* İPLİK MANTARI ÖRNEKLERİ
> Bir cilt mantarı olan tinea corporis halka ya da oval şekillerde kaşıntılı bölgelerle kendini gösterir. Bu kaşıntılı alanlar yuvarlak halinde büyür ve merkezden iyileşmeye başlar. Kenarlar kırmızı, kabarık, sınırları belirgin ve pulludur.
> Kafa derisi mantarı tinea capitis, tinea corporis'e benzer, ama bunda saçların bulunduğu kafa derisi etkilenir, kaşıntı ve bazı durumlarda kaşıntı sonucu süper enfeksiyon görülür. Etkilenen bölgedeki saçlar düzensiz olarak kırılır,
< Çekilince tutam tutam ele gelir (triko Başka bir cilt mantarı da un gibi pullanan, düzenli sıklıkta kafa derisine yayılan yuvarlak alanlar ve kırılan saçlarla kendini gösterir (mikrospori). Mikros pori ana okulu ve okullarda yoğun biçimde görülebilir ve bu gibi durumlarda halk sağlığı yetkililerine bildirilmesi gerekir.
> Ayak mantarında ayak parmaklarının arasındaki yumuşak bölgeler ve ayak to puğuyla ayak sırtı arasındaki geçiş bölgesi kızarır ve pullanır. Burada iltihaplanma oluşabilir ve ıslak, kaşıntılı, pullu alanlar görülebilir. Ayrıca keskin, ağır kokulu ayak teri oluşur. Enfeksiyon kaynakları yüzme havuzu ve otellerin duşları, çıplak ayak jimnastik yapılan spor salonlarıdır. Naylon çoraplar, lastik çizmeler, spor ayakkabıları ve lastik tabanları kaynaklanmış ucuz ayakkabılar mantar enfeksiyonunu destekler: Bunlar ayakların nemli kalmasına neden olur ve mantarlar böylece ayakları daha kolay sarar.
> Tırnak mantarında iplik mantarlar tırnak yatağına girer ve tırnakla beraber ileri doğru büyür. Tırnak kolayca kırılır, kalınlaşır ve bulanık, süt rengi bir görünüm alır. Genellikle ter ve bakterilerden dolayı ağır kokulu bir süperenfeksiyon oluşur.
Hastalık Belirtileri:
> Cillte kızarmış, pullanma görülen bölgeler,
> Kaşıntı.
DİKKAT:
Enfeksiyonlardan kaçınma yolları:
> Ailedeki herkes bir mantar taramasından geçmelidir.
> Ev hayvanlarında da mantar olup olmadığına bakmak gerekir.
> Kafa derisinde mantar varsa, yeni tarak ve fırçalar alın.
> Mantar enfeksiyonu olan çocuğun havlu, lif ve kesesini ailenin diğer fertlerinin eşyalarından ayrı tutun.
> Yatak çarşaflarını değiştirin, bu çamaşırları kaynatarak yıkayın.
DOKTORA GİTMEK GEREKİR Mİ?
Her çeşit mantar enfeksiyonunda doktora gitmek gerekir.
DOKTORUNUZUN YAPABİLECEKLERİ:
> Mantar enfeksiyonunun türüne göre doktor antifugal çözelti, sprey, pudra ya da merhem verecektir. Genellikle ıslak iz bırakan küme halinde enfeksiyonlar için çözelti, kuru ve pullanan kümeler için merhem, karma türler için yağsız merhemler kullanılır.
> Ender durumlarda ağız yoluyla alınacak antifugal ilaçlar da verebilir.
> Tırnak mantarında ilkönce enfeksiyona uğramış tırnağın doktor tarafından çıkarılması gerekir. Tırnak ya merhemle yumuşatılır, ya da ameliyatla alınır. Tırnak mantarında birkaç ay boyunca griseofulvin tabletleriyle tedaviye devam edilmesi şarttır.
SİZİN YAPABİLECEKLERİNİZ
Çocuğunuza mantarın nereden bulaştığını anlamak çok önemlidir, aksi takdirde çocuk yeniden enfeksiyon kapabilir, Tırnak mantarı enfeksiyonunda aylarca sürecek, özenli bir tedavi çok önemlidir! Çocuğunuzun saçları dökülüyorsa, saçlar yeniden uzayıncaya kadar bir şapka takabilir. Ayak mantarında ayak temizliğine titiz bir şekilde özen göstermek şarttır. Sabah ve akşamları ayakları önce sıcak, sonra soğuk suyla yıkayın. Kurulamak için her seferinde temiz havlu kullanın. Çocuğunuz sadece kaynatılabilir pamuklu çoraplar giymeli ve bunları her gün değiştirmelidir. Kapalı mekânlarda deri sandaletler giymek en iyisi olacaktır. Bütün kapalı ayakkabıları antifungal spreyle işlemden geçirin. Mantarlardan ancak antifungal ilaçlar yardımıyla kurtulabilirsiniz. Tedavi süresi genellikle iki üç haftadır, ayak ya da tırnak mantarında bu süre birkaç aya kadar çıkabilir. Doktorun onayını almadan, çocuğunuzu yüzmeye ya da spor salonuna göndermeyin.