Kategoriler

Güneş Yanığı

Güneş Yanığı

Güneşin morötesi ışınlarının uzun süre yoğun bir şekilde cildi etkilemesi güneş yanığına neden olabilir. Cildin belli bir bölgesindeki acılı kızarma, sadece üst katmanı etkiler ve birinci dereceden bir yanığa denk gelir. Ancak ciltte kabarcıklar ve cildin soyulduğu kırmızı yaralar oluşuyorsa, bu ikinci dereceden bir yanıktır. Ayrıca yüksek ateş, baş ağrısı, baş dönmesi ve kusma gibi belir tiler de varsa, bir güneş çarpması tehlikesi olabilir.

Çocuğunuzu hemen gölgeye götürün ve düz bir şekilde yatırın. Güneş çarpmasından şüpheleniyorsanız, hemen bir doktora gösterin!

Hastalık Belirtileri:
Güneş ışınlarına en çok maruz kalan bölgelerde kızarma: Yüz, kulaklar, el ve ayağın üst kısmı, omuz bölgesi.

Evde hazırlanan ilaçlar:
Kızarmış yerlere yoğurt ya da labne peyniriyle soğuk sargı yapın, ama su toplamış yerlerin üstüne kompres yapmayın. Çocuğunuza içmesi için bolca tuzlu sıvılar verin, örneğin bir litre suya bir çay kaşığı tuz karıştırarak içirin.

DOKTORA GİTMEK GEREKİR Mİ?
Güneş yanığından dolayı kabarcıklar oluştuysa, çocuğunuzu hemen doktora götürün.

DOKTORUNUZUN YAPABİLECEKLERİ:
> İkinci dereceden bir yanık söz konusuysa, doktorunuz iltihabı önleyici merhemler ve ağrı dindirici fitil verecektir.

SİZİN YAPABİLECEKLERİNİZ:
Koruma önlemi olarak, çocuğunuzu geniş kenarlı bir şapka takmadan güneşe çıkarmayın. En iyisi, üzerine ince bir gömlek giydirmenizdir. En iyi kalite, alerji yapabilecek parfüm, koruyucu madde ve emülgatör içermeyen bir güneş kremi kullanın (koruma faktörü 12 ila 20).

Güneş kremini güneşe çıkmadan yarım saat önce ve gün boyunca çok kereler, özellikle çocuk suya girip çıktıktan sonra her seferinde yeniden sürün. Güneş banyosuna çocuğu alıştırarak çıkarın: İlk gün on dakika yeter. Öğle sıcağında güneşlenmeyin (saat 11.00 ve 15.00 arası). Çocuğunuzda birinci ya da ikinci dereceden güneş yanığı varsa, onu hemen gölgeye götürün. Yanmış bölgeleri soğuk suyla serinletin ve gerekiyorsa çocuğa ıslak bir Tshirt giydirin.

4.5 5 2
YORUM YAP ve PUANLA