Hayat Kurtaran Aşılar
HAYAT KURTARAN AŞILAR
Aşılar, çocuklarımızı birçok hastalıklara karşı koruyan, bağışıklık sistemini geliştiren önemli silahlarımızdır. Bebeğimiz doğduğu andan itibaren aşılanma programına girer. Öncelikle bir ailenin dikkat etmesi gereken şey doktoru ya da hastanesi tarafından kendisine verilen aşılama takvimini düzenli kontrol edip, zamanı yaklaşan aşıları yaptırmak ve bu aşıları aşı takvimine hatasız olarak işletmektir. Aşı listesini çocuğunuz büyüyene kadar özenle saklayanız, hatta bir fotokopisini de oluşturunuz. Büyüdüğünde bu aşı takvimini çocuğunuza teslim ediniz, zira geriye dönük olarak izlemesi gereken birçok durum için önemli bir referans kaynağıdır aşı takvimleri.
Aşı takvimine göre, bebek hepatit hastalığına karşı, doğumda, 1 aylıkken ve 6. ayda Hepatit B aşısını olur. Difteri, boğmaca, tetanoz, polio (çocuk felci),menenjit hastalıklarına karşı bağışıklık, 2-4-6. aylarda ve 18. ayda yapılan beşli karma aşı ile yapılır. 1. sınıf ve 8. sınıfta tekrarları vardır. BCG (verem aşısı) doğumdan sonraki 2. ayda uygulanır. Pnömokok aşısı, pnömokok denilen zaturre, menenjit ve orta kulak iltihabına karşı koruma sağlar. 2-4-6 ve 12. aylarda uygulanır. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak enfeksiyonlarına bağışıklık kazandıran bu aşı, 3’lü bir aşıdır. 1 yaşında ve 1. sınıfta yapılır.
Bunlar dışında, Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşı takviminde olmayan aşılar da bulunmaktadır. Tüm aşılar, bebeklerimizi hayat boyu hastalıklara karşı koruyup bağışıklıklarını arttırırlar. Aşı takvimine uymak, gelişen koruyuculuk yönünden çok önemlidir.
olmadığını anlamaya yardımcı olur.
- Çocuğumun düzenli olarak aşılarının takibini yapıyorum Zaten devlet sağ olsun bu konuda iyi uyarılar yapıp ücretsiz hizmetler veriyor. Devlete zeval gelmesin.Elif sancak