Çocuk Beslenmesi
Çocuğun beslenmesi her şeyden önemli
Çocuğunuzun iştahlı olmasının bir sağlık belirtisi olduğunu düşünebilirsiniz. Ama fazla iştahın negatif yönlerinin olabileceğini de aklınızda bulundurun.
Her anne çocuğunun sağlıklı olmasını ister. Bu yüzden çocuğuna daha fazla yemek yedirmek için uğraşır durur.
Durum tam tersi ise, yani çocuk fazla iştahlıysa, hiçbir sorun olmadığını düşünerek çok mutlu olur. Ancak Bebeğim ve Biz Dergisi'nde yer alan habere göre çocuklar büyüdükçe, fazla iştahtan kaynaklanan birçok sorun da ortaya çıkabiliyor. İlk önce fazla iştaha bağlı kilo sorunu, bu sorunu takiben de küçücük yaşlarda tansiyon ve şeker gibi hastalıklar görülebiliyor. Bu yüzden anne-babaların, çocuklarının beslenme düzenlerine, hangi yiyecekleri fazla tükettiklerine, kilosunda bir değişim olup olmadığına dikkat etmeleri çok önemli.
Şekere davetiye
Yapılan çalışmalar, ailelerin büyük bölümünün çocuklarına, ihtiyaçları olduğunu düşünerek, temel öğünler dışında ek besinler verdiklerini ve bu besinlerin abur-cubur alışkanlığı oluşmasına yol açtığını gösteriyor. Bu tip yiyecekler kilo alımını artırmanın yanında, iştahı iyice açarak kısır döngüye yol açıcı etkileri de bulunuyor. Çocuklarda şişmanlık, en çok 5-6 yaş arası ve ergenlikte artış gösteriyor. Son yıllarda erişkinlerde görülen yaşa ve kiloya bağlı şeker hastalığının oranı, çocuk yaş grubunda hızla artıyor.
Dengeli ve düzenli beslenme şart
Çocukların bebeklikten itibaren dengeli ve düzenli beslenmesi sağlanmalı. İlk 6 ayda olabildiğince anne sütü ile beslemek, ek besinlere 5-6. ayda yavaş yavaş başlamak, her bebeğin kendi metabolizmasına göre yiyeceğini göz önünde bulundurarak ısrarcı olmamak, öğün sayısını kitaplara göre değil, çocuğa göre ayarlamak gerekiyor. Ona, yemeğe 25-35 dakika zaman ayırmasını öğretmelisiniz.
Yemeği erken yedirin
Çocuğunuza okula giderken yanına para vermek yerine, sağlıklı sandviçler hazırlayın. Okul dönüşü pasta, kek, börek, çörek vermek yerine, akşam yemeğini erken yedirmek de çözüm olabilir. Daha sonra meyve ya da meyve suyuyla akşam yemeğini destekleyebilirsiniz. Çocuğunuzun öğün atlamamasına özen gösterin. Çocuğun gelişiminin, 6 ay ile 1 yıllık aralıklarla, düzenli takibi aileye yol gösterir. Boy uzaması ve kilo alımı beslenmenin doğruluğunun da göstergesi olacaktır. Tartıda aşırı artış erken anlaşılırsa önlem de erken alınabilir. Çocuklarda diyet uygulaması erişkinlerdeki gibi çok kısıtlı, katı olamaz.
Bilinçsiz diyet çok zararlı
Beslenmede aşırı kısıtlama çocuklarda büyümeyi durdurabilir. Süt ürünleri 2 yaş sonrası yarım yağlı veya tam yağsız tüketilebilir. Büyüyen çocukta enerji gereksinimi fazladır ve yağlar güçlü enerji kaynaklarıdır. Hayvansal protein kaynaklarının tam kesilmesi de çinko ve demir eksikliğine yol açar ve büyümeyi engeller. Ayrıca diş sorunları, ergenliğin gelişimine etkileri ve kansızlık gelişebilecek diğer sağlık sorunlarıdır. Bu arada bilinçsiz bir şekilde çocuğa diyet uygulamaya kalkmanın ya da kilo alımı karşısında fazla suçlayıcı olmanın çocuklarda yememe veya aşırı yiyip kusma gibi psikiyatrik hastalıklara yol açabileceğini unutmayın.