Bebeğinizle İletişim Kurmanın Yolları
Bebeğiniz ile İletişim Kurma Yolları
Öncelikle asla unutmamanız gereken ilk şey " bebeğiniz ile iletişime geçmek için asla erken değildir". Bebekler daha karnınızdayken bile sizinle iletişim kurmaya çalışıyor. Siz müzik dinlerken, biriyle konuşurken, sokakta yürürken bile o bunları hissedebiliyor. Bebek ile iletişim kurabilmek için ise demin de bahsettiğimiz gibi, konuşma ve dinleme aktivitelerine ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi.
Bebek doğduğu andan itibaren anne - baba ile iletişim kurmaya çabalar. Bunun için ilk girişimleri siz onun etrafında iken anlamsız sesler çıkarması, sizin bakışlarınızı takip etmesi, gülümsemesi, sizinle göz teması kurmaya ve size dokunmaya çalışması şeklinde sıralanabilir. Bebek ile ebeveynlerin arasındaki ilişkinin temelleri bu dönemlerde atılır. Bu nedenle onu izlemeye ve anlamaya çaba gösterin.
Yeni doğmuş bir bebeğin belki de ilk hissettiği duygulardan biri dokunma duygusudur. Dokunma duygusu bebeğin ilişkilerini geliştirebilmesi için önemli bir duygudur. Ona dokunun. Bebekler başlarına, yüzlerine ve ellerine dokunulmasını, okşanmayı severler.
Bebeklerin görmek için odaklandığı en iyi uzaklık 20 ile 25 cm arasıdır. Ona bu uzaklıktan bakın, sizi tanımasına, incelemesine izin verin. Jest ve mimiklerle onu güldürün.
Bebeğinizle konuşun. Henüz söylediklerinizi anlayamasa da onunla sürekli konuşun. Bu dönemler için asla zamir kullanmayın, kendinizden "anne" diye bahsedin. Ona o an yaptıklarınızı anlatın; "anne şimdi yemek hazırlıyor" gibi. Bütün dikkatinizi ona verin ve tepkilerini izleyin. Cümlenizi bitirdiğinizde bir süre onun tepki vermesini bekleyin.
Bebeğinizle konuşurken ses tonunuzu her zaman pozitif şekilde kullanmaya çalışın. Sesinizi yükseltip alçaltın. Bebeklerin en iyi algılayabildiği sesler ince seslerdir, bu yüzden sesinizi bu şekilde kullanmaya çalışın.
Harika bir şarkıcı olmayabilirsiniz, ama bu bebeğinize şarkı söylememek için bir sebep değil. Ona her fırsatta şarkılar söyleyin, uyumadan önce ninniler de mırıldanmayı ihmal etmeyin. Bebeğiniz melodiye karşı duyarlıdır, siz şarkı söyledikçe o eğlenecek ve sizi daha dikkatli dinleyecektir. Şarkı söylemek istemediğinizde dinlendirici bir müzik eşliğinde onunla dans edin, bu onun dinleme kabiliyetini de geliştirecektir.
Biraz büyüdükten sonra bebeğinizle her şey hakkında konuşabilirsiniz. Bu evrede ona sorular sorun ve cevap vermesini bekleyin. Örneğin bir şey istediğinde "bunu mu istiyorsun" deyip bir süre cevap vermesini bekleyin. sonra "bu senin oyuncak araban" diyerek nesneyi tanımlayın ve öğrenmesine yardım edin.
Konuşmayı her dendiğinde onu övüp ödüllendirin. Bu bebeğinizin özgüveninin de gelişmesini sağlayacaktır.
- Bazılarına göre çocuklar hiç bir şeyden anlamıyor ama bana göre onlar her şeyi algılıyor hiç olmazsa bilinç altlarına işliyor ve bu kişiliklerini oluşturan yegane şey oluyor belkide...Atiye Keski