Çocuklarda Oyun Becerisi
Çocuklarda Oyun Becerisi
Çocuklara oyun oynamak için gerekli fırsatları sağlamak ve gerekli ortamları oluşturmak gerekir. Çocukları oyun oynamaya özendirmek önemlidir.
Oyun için birçok şey kullanılabilir. Oyuncak arabalar, bez bebekler, bloklar, boya kalemleri, mandallar, top, oyuncak hayvanlar, hatta evdeki eşyalardan çocuğa zarar vermeyecek olanları vb.
Çocuklar oyun oynayacağı zaman bütün oyuncakların hepsini ona aynı anda vermek yanlıştır. Bir seferde bir iki oyuncağı ona vermek yeterli olacaktır.
Çünkü bütün oyuncakların hepsini birlikte verirseniz bu sefer her oyuncakla oynama şansı azalacak hem de diğer oyuncakları oynamadığı halde sürekli gördüğü için onlardan sıkılacaktır. Onun için çocuklara değişik zamanlarda değişik oyuncaklar vermek gerekir.
Çocuğunuz oyun oynarken de kendine ait bir disiplin geliştirmeye çalışsın. Bu konuda ona yardımcı olun. Oyuncakları için evde bir yer ayırın. Bu mekâna odasının bir köşesi, bir gardrobu varsa, çekmecelerinden biri olabilir. Oyuncaklar sürekli orada dursun.
Oyuncaklarla oyun oynaması bittiği zaman oyuncaklarını kendi toplamaya çalışsın. Bu konuda çocuğunuzu teşvik edin ve buna alıştırın. İlerde bunun büyük yararını göreceksiniz.
Çocuğunuz için hayal gücünü geliştirecek oyunlar oynamasını teşvik edin. Evde evcilik oyunu, kumsalda kumlarla oynama, kumlardan şekiller yapma, su oyunları, hamur oyunları yaratıcılık, beceri ve hayal gücünü geliştirmek için iyidir. Hamurlardan şekiller yapmaya çalışsın.
Tüm bunlar onun hayal gücünün ve iç dünyasının zenginleşmesine katkıda bulunacaktır. Tüm bunlar ayrıca çocuğun psiko-motor becerilerini geliştirir ve kas gücünü artırır.
Çocuğunuzla müzik etkinlikleri (başka şeylerden enstrüman sesi çıkarmak, çocuk şarkıları söylemek vb.) yapmak, ona masallar anlatmak da onun oyun becerilerini geliştirecektir.
Çocuğunuzun oyun becerilerini geliştirirken ona karşı asla zorlayıcı olmamalısınız. Onu bir oyunu oynaması konusunda sıkboğaz etmeyin.
Oyun oynarken eğer bir şeylerde başarısız olursa, onu aşağılamayın ve küçük düşürmeyin. Bu çocuğunuzun oyun oynayarak edinebileceği birçok beceriyi sekteye uğratacaktır.
Onu olabildiği ölçüde cesaretlendirin. Güzel yaptığı ya da becerebildiği için onu övün. Kendi aranızda, bir şeyler başardığında ona söyleyebileceğiniz standart ve ortak övgü sözcükleri geliştirin; mesela; “şampiyon kızım/oğlum/Ahmet/Ayşe”, “bravo”, aferin” gibi. Ona başarı duygusunu tattırın.